Cum intretii umidorul pentru pastrarea calitatii trabucurilor?
Cum intretii umidorul pentru pastrarea calitatii trabucurilor?
Cum trebuie sa intretinem un umidor
Depozitarea corecta a trabucurilor este esentiala pentru ca acestea sa nu isi piarda din multiplele calitati. Prin urmare, astazi vom vorbi despre cum sa montezi si cum sa intretii un umidor (spatiul de depozitare al trabucurilor) astfel incat micile tale obiecte ale placerii sa isi mentina calitatea la care au iesit de pe usile producatorilor.
Cum montam corect un umidor si cum avem grija de trabucurile din interiorul sau?
Daca nu acorzi atentie umidorului si depozitarii trabucurilor in umidor exista mari sanse sa apara una dintre aceste probleme: o ardere prea rapida sau inegala, un gust prea amar si dur, deteriorarea wrapperului, dificultati in aprinderea sau mentinerea trabucurilor aprinse, aparitia mucegaiului si a unor mici gauri in trabuc, semm al infestarii cu mici gandacei.
Cum ai grija de umidor inainte de a introduce trabucuri in el?
Indiferent de tipul de cedru din care este realizat umidorul acesta va absorbi umezeala si o va elibera in lemn, proces ce va asigura mentinerea calitatii trabucurilor.
In momentul in care iti va fi livrat umidorul, cedrul va fi uscat. Daca vei aseza trabucuri in umidorul uscat probabil ti-ai dat seama ce se va intampla. Cedrul va absorbi in mod natural umiditatea din trabucuri si le va ruina.
Cum cream conditiile perfecte pentru depozitarea trabucurilor?
Pentru generarea procesului prin care poti crea mediul perfect in interiorul umidorului pentru a-ti depozita trabucurile va trebui sa tii cont de cativa pasi:
Nu clati si nu sterge cu apa umidorul. Pentru a-l sterge corect, gaseste o carpa curata si umezeste-o cu putina apa distilata.
Foloseste un dispozitiv pentru umidificare incarcat cu solutie de activare PG (propilen glicol).
Umple o cana cu apa si aseaz-o in umidor, asigurandu-te ca nu se va varsa.
Testeaza calibrarea higrometrului.
Mentine umidorul inchis si verifica-l la 2-3 zile pana cand umiditatea ajunge la 65-70%.
Odata ce a atins acest prag, scoate cana cu apa, introdu trabucurile si bucura-te de procesul de maturare ce va incepe.
Cum ai grija de umidor pe termen lung?
Tine umidorul in spatii intunecate.
Temperatura din interiorul umidorului ar trebui sa fie de aproximativ 21 de grade. Conditiile din mediul exterior in care umidorul este depozitat vor afecta intr-o proportie destul de mare umiditatea si temperatura din interiorul acestuia.
Tine-ti umidorul departe de razele soarelui, intrucat caldura solara va creste si temperatura interna a acestuia.
In plus, umiditatea exterioara afecteaza umiditatea din interiorul umidorului, deci incearca sa alegi cel mai uscat spatiul din locuinta pentru amplasarea umidorului pentru trabucuri.
Pastreaza umidificatorul plin.
Mentinerea umidificatorului din interiorul umidorului va asigura mentinerea trabucurilor proaspete si savuroase. Conditiilor optime in ceea ce priveste umiditatea aerului creaza mediul perfect pentru hidratarea cedrului si trabucurilor.
Indiferent de tipul de umidificator pe care il alegi, fie bazat pe spuma, geluri de cristal, bazate pe margelute pentru umidificare sau umidificatoare Boveda, asigura-te ca le mentii functionand la cote optime.
Reciteste instructiunile pentru reumplerea acestora cand este nevoie.
"Mentenanta" acestora ar trebui facuta fie la cateva zile, saptamani sau luni, uneori fiind chiar nevoie la inlocuirea acestora (asta se poate intampla dupa 10-12 luni).
Produsele pentru umidificarea umidorului.
Doi dintre agentii cei mai folositi pentru umidificarea unui umidor sunt apa distilata si propilen glicolul. Ambele au plusuri si minusuri in functie de cat de des deschizi usa umidorului.
De fiecare data cand deschizi umidorul, temperatura din interior va fi afectata si din acest motiv, daca vei deschide usa des, iti recomandam sa folosesti apa distilata intrucat va fi usor de inlocuit si reumplut. Practic, nu prea vei avea batai de cap cu ea.
Daca nu vei deschide usa umidorului in mod regulat, atunci propilen glicolul ar putea fi alegerea mai potrivita. Propilen glicolul nu se evapora decat in momentul in care aerul atinge un anumit interval de umiditate, asadar atunci cand este tinut intr-un umidor inchis va rezista pentru foarte mult timp.
Propilen glicolul are si agenti antifungici, ceea ce va oferi o protectie in plus trabucurilor tale.
Verifica higrometrul saptamanal.
Higrometrul este cea mai buna arma de protectie impotriva fluctuatiilor drastice ale umiditatii. Citeste higrometrul saptamanal pentru a te asigura ca umiditatea este in continuare in jurul valorii de 70%.