BLACK FRIDAY INCEPE IN
7 Zile 11 Ore 37 Minute 17 Secunde


Pentru a continua navigarea pe site, trebuie sa confirmi ca ai peste 18 ani


Directiva Consiliului CE 2001/37/CEE

Tutunul Dauneaza grav sanatatii

Cum se aprinde corect un trabuc si cum a devenit acesta atat de faimos?

Cum se aprinde corect un trabuc si cum a devenit acesta atat de faimos?

Fumarea unui trabuc echivaleaza cu un adevarat ritual, indiferent ca vorbim despre fumatorii cu ani de experienta sau novici. Finetea, taria, aroma si forma trabucului creeaza un obiect cu o mult mai mare incarcatura decat o simpla tigareta.

Istoria trabucurilor si cum au ajuns sa fie atat de apreciate?

Trabucurile au devenit un accesoriu emblematic pentru oamenii de success, pentru gentlemen. Ele emana personalitate, clasa si placere, reprezentand compania perfecta pentru un rom, un whiskey sau chiar o cafea sau un ceai deosebit.

Trabucurile sunt apreciate in jurul lumii pentru aroma lor bogata si complexa si sunt apreciate inca de la inceputul secolului 10.

Aprecierea aceasta provine din faptul ca, spre deosebire de tigarile obisnuite, un trabuc reprezinta mai mult decat un invelis si niste tutun. Trabucul implica arta, pasiune, gust si multa istorie in spate.

Cum a fost descoperit trabucul si cum a luat amploare pe piata mondiala?

Spre finalul anului 1492 (sau 1495 conform altor surse istorice), un anume Jerez, marinar din forta expeditionara a lui Cristofor Columb, debarca pe coasta de nord a Cubei, si face o descoperire ce va genera un real fenomen la nivel international, dand tonul pentru o noua, neasteptata forma de rafinament: batul de tigara rulata dintre buzele unui Indian pe nume Taino.

Indienii i-au aratat lui Cristofor Columb cum fumeaza ei frunzele de tutun iar in cel mai scurt timp, Columb si locotenentii sai au adoptat si ei acest obicei. Aceasta noua idee a prins foarte bine si in Spania si Portugalia, si, asa cum era de asteptat, fumatul de tutun rulat a devenit din ce in ce mai popular. Ambasadorul francez in Portugalia, Jean Nicot, a popularizat la randul sau fumatul de trabuc si in Franta, pe la jumatatea secolului 16. Ca un fun fact, Nicot a fost cel dupa care nicotina si-a primit numele. La scurt timp, consumul de trabucuri s-a raspandit si in Italia si Marea Britanie.

Acesta a fost momentul in care producatorii din Spania au inceput sa schimbe invelisul tutunului uscat si au facut tranzitia de la frunze la hartie. Dupa acest moment, multe companii au inceput sa creasca tutun si sa produca trabucuri la scara larga, industrializand procesele.

Cuba a devenit o destinatie populara pentru cresterea plantelor de tutun, datorita pamantului fertil si climatului calduros. Foarte rapid in Cuba a luat amploare o industrie masiva de tutun, corabiile fiind folosite pentru distribuirea tutunului crescut in Cuba catre Europa si Asia.

Columb revendicase productia Cubei exclusive pentru Spania, iar in acest timp spaniolii au dominat industria tutunului. Ajunsesera chiar sa puna monopol pe recoltele cubanezilor pana in anul 1817, interzicandu-le sa vanda oricui altcuiva.

Pana in acel an, insa, savuratul de trabucuri devenise un obicei regulat in S.U.A., unde pana la juimatatea secolului 19 de se consumasera aproape 300 de milioane de astfel de produse. Producatorii de trabucuri au migrat in statul cel mai apropiat, Florida, transformand astfel Tampa in orasul cunoscut drept Orasul Trabucurilor in secolul 20.

Dupa cum se poate observa, clar avem de-a face cu un produs care a facut senzatie in intreaga lume intr-un timp relativ scurt.

Foarte rapid si multe personalitati politice sau celebritati au devenit conmsumatori inraiti de trabucuri. Dintre numele sonore care se bucurau de aroma trabucurilor putem mentiona: Sir Winston Churchill, JP Morgan, Mark Twain, Al Pacino, Jack Nicholson, Michael Jordan, J.F. Kennedy.

Toti fumatorii de trabuc inteleg ca intregul proces de fabricatie a unui trabuc implica maiestrie si gesturi precise, si niciodata un trabuc creat prin proces de industrializare nu va oferi aceeasi nota de unicitate pe care o ofera unul produs cu atentia si grija unui manufactor.

Dar sa trecem la motivul pentru care am deschis aceasta discutie…

Cum se fumeaza un trabuc?

Umiditatea

Prima etapa a degustarii incepe cu pipaitul trabucului. Astfel vei putea aprecia gradul de umiditate al acestuia, aspect foarte important avand in vedere ca este absolut interzis sa fumezi un trabuc prea uscat, intrucat tutunul sec nu permite amestecul de arome (trabucul va fi agresiv), iar invelisul va deveni foarte fragil si foile lui se vor desface in timpul combustiei.

Trucul pe care cubanezii il practica atunci cand au un trabuc prea uscat: baga capul trabucului (partea care e introdusa in gura) intr-un pahar de rom. Lasa umiditatea sa patrunda in toata lungimea trabucului pentru cateva minute si abia apoi il aprind. Pe cat de radicala, pe atat de eficienta este aceasta metoda.

Uleiul

Cel mai bun indicator al calitatii unui trabuc este gradul de ilei pe care il simti pe invelis. Un trabuc proaspat si de calitate are intotdeauna un invelis “uleios”.

Consistenta

Un trabuc trebuie sa fie bine rulat si bine umplut pentru a fi bun de fumat. Este oarecum de la sine inteles.

Aspectele estetice

Unii pasionati prefera sa evite nervurile prea proeminente pe invelis sau trabucurile de o culoare prea deschisa.

Este bine de retinut insa ca de multe ori un trabuc de o calitate foarte buna, nu arata intotdeauna remarcabil de bine si din acest motiv poate nu ar trebui sa acorzi o importanta atat de mare considerentelor estetice.

Acest pas este in general preferat de catre cei care fac din fumaria trabucului un ritual. Este o metoda de apropiere de acest mic rasfat, o metoda de trezire a dorintei si nerabdarii.

Aceasta este una dintre cele mai importante etape. Taierea trebuie sa fie curata si dreapta. In caz contrar, degustarea va incepe cu stangul, pentru ca buzele devin foarte sensibile la imperfectiune cand extremitatea taiata va intra in contact cu ele. In acest scop, instrumentul de taiere trebuie sa fie perfect adecvat.

Sfatul nostru este sa iti alegi un accesoriu special pentru taierea trabucului, avem o categorie intreaga dedicate acestei procedure.

Fiecare are o metoda de taiere proprie. Va recomandam totusi sa vizati capatul tigarii unde frunzele sunt rulate orizontal.

Aceasta este tot o etapa ritualica, in care mai investesti niste timp pentru a savura trabucul. Este o simulare a fumarii trabucului doar ca fara a fi aprins. Acesta este momentul in care inhalarea iti ofera un prim suflu aromatic.

Este o mare dezbatere pe tema accesoriilor de aprins trabucuri, insa ceea ce trebuie sa retii este sa eviti bricheta cu combustibil, bricheta de masina si lumanarile.

Dupa ce ai ales obiectul potrivit, incalzeste tutunul incet, cu rabdare, pentru ca risti sa distrugi trabucul.

1. Tine trabucul intre degetul mare si aratator, fara sa-l bagi inca in gura. Inclina-l usor in jos si apropie-l de flacara. Invarte trabucul deasupra flacarii (ca si cand ai rotisa o bezea), fara sa o atingi inca.

2. Capatul trabucului trebuie aprins complet si ega. Odata ce pare ca s-a aprins uniform, trage cateva fumuri. apoi verificati din nou capatul aprins. In momentul in care se inroseste diametrul, atunci trabucul este pregatit sa fie aprins. Insista cu flacara cateva secunde pe punctele negre din mijlocul jaratecului.

3. Acum poti duce capatul trabucului la gura. Trage cateva fumuri scurte (12 s-ar spune ca este numarul ideal) si urmareste daca arderea a cuprins toata partea de jos.

4. Acum mai trebuie numai sa te bucuri de momentul de tihna fie petrecut in singuratate, fie alaturi de persoane dragi sau alti pasionati.

  • Incepe prin analizarea trabucului
  • Miroase trabucul
  • Taie trabucul corect
  • Fumeaza fara sa il aprinzi
  • Aprinde-l cu grija